понеделник, 11 март 2013 г.

За емоциите като посланици




Освобождаването от емоционалното напрежение и болка, разбирането на емоциите и чувствата, които изпитваме, често се превръща в предизвикателство.
Умението да оставаме спокойни и осъзнати към това, което изпитваме може да се развива и учи. 
Развитието на подобно умение помага за създаване на емоционална зрялост и интелигентност, а ползите са многобройни  - не само на ниво личен баланс, но и на ниво отношения с другите.
Представям ви няколко прости и ефективни стъпки за овладяване, разбиране и интегриране на емоциите в нас.

1. Приемете и приветствайте чувството, което изпитвате. Каквото и да е то. Най-добрият и директен начин е да се фокусирате върху това, къде в тялото ви се проявява то. И тогава му кажете с признателност: Добре си дошло в тялото ми! Благодаря, че си тук! 

2. Продължете да се фокусирате върху чувството и го усетете сякаш е живо във вас. Преценете дали е статично или се движи из тялото ви, какви са формата, цвета и интензивността му. Наблюдавайте без да оценявате. 

3. Продължете да приветствате чувството в тялото си и попитайте какво е посланието, което носи със себе си. Какво иска да ми каже това чувство? 

4. Сега останете тихи, все още фокусирани върху чувството и изчакайте за отговор.

5. Благодарете на чувството за посланието и действайте в посоката, която сте получили от своя Вътрешен Аз. Доколко е ефективен този подход за вас? Бихте ли споделили? 

За тайните на емоционалната интелигентност четете тук.

Няма коментари:

Публикуване на коментар