вторник, 22 януари 2013 г.

Инструментите на коуча, 1 част


Добрият коуч използва различни похвати, за да подкрепи своя клиент по пътя, по който е решил да поеме.
Това са активното слушане между "редовете", наблюдаване езика на тялото, адекватна и подкрепяща обратна връзка, въздействащи въпроси, малки предизвикателства и задачи, в контекста на целите, които човекът си поставя.

В няколко поредни текста ще разгледам различните инструменти на коуча, като ще започна с един от най-важните – задаването на въпроси.

Всеки от нас всекидневно задава въпроси. Питането изразява нашето любопитство към света, желанието ни да получим ново познание, да покажем, че се интересуваме от другия или от нас самите (когато се осмелим да питаме себе си).
Задаването на подходящите въпроси може да ни доближи и сближи с другите или напротив, да ни отдалечи и конфронтира с тях. И в този смисъл способността да задаваме въпроси с добавена стойност е не просто задължително за професионалния коуч, но и много важно комуникационно умение за всеки от нас.

В коучинга използваме така наречените въздействащи въпроси (powerful questions). Когато слушам човека, с когото работя, докато го наблюдавам и разбирам какво наистина ми казва, целта ми е да му задам онези въпроси, които ще провокират мисленето му, ще го накарат да открие нова гледна точка към ситуацията, в която се намира, да направи връзка между важните за него неща.
Стремя се да задавам предимно отворени въпроси, които дават свобода на мисълта и поле за размисъл. Затворените въпроси, чиито отговор е основно Да или Не, използвам само когато е необходимо потвърждение или допълнителна яснота.

Признавам ви, че съвсем съзнателно избягвам въпроса Защо. Той е особен, тъй като обикновено създава напрежение в другия, асоциации за осъждане и негативизъм. Защо лесно вкарва другия в отбранителна позиция и такава на вина.

Защо направи това?
Какви усещания предизвиква във вас този въпрос?
 
Вместо Защо, използвам въпроси, които включват Какво, Как, Кога. Всички те провокират размисъл, любопитство, яснота, действие, съдържат потенциала на възможностите, които има другия.

Какво още можеш да направиш?
Как можеш да постигнеш това, което искаш?
Кога можеш да започнеш?
Какво е усещането, което създават във вас тези въпроси?

Няма коментари:

Публикуване на коментар