четвъртък, 10 януари 2013 г.

Искам да подобря живота си, но как?

В ноемврийският си брой, сп. Джой публикува 7 много приятни и интересни интервюта с коучове от различни европейски страни. Днес ви представям интервюто с коуча от Мюнхен, Моника Хаус на тема поставяне на цели. 




Много хора се чувстват нещастни, но не могат точно и ясно да назоват причината за това. Ти като експерт помагаш на своите клиенти да открият какво биха могли да променят в живота си и най-вече - какъв е пътят към постигането на промяната. Какво точно правиш?
Като основа за щастлив и пълноценен живот разглеждам баланса между четири области - професия и кариера, здраве и фитнес, личен живот и отношения, мислене и култура. Това какви са нашите ценности определя мястото ни в живота. 

Ако например имаме професия, която не отговаря в достатъчна степен на ценностите ни, не можем да изпитаме радост от работата си и действията ни са неефективни. Това може да ни струва много енергия. И обратно - най-големи успехи имаме, живеем когато в съзвучие със своята ценностна система.

Как да открия какво трябва да променя?

С моите клиенти работя с т.нар колело на живота. За начало избираме съответните теми. Това може да са професия, семейство, партньорство, култура, свободно време, спорт, отношения с хората, хоби, духовен живот, повишаване на образованието, здраве. 

Колелото на живота се състои от десет концентрични кръга - като мишена. Тези кръгове представляват скала като средата е 0(напълно неудовлетворен), а най-външният кръг е 10 (перфектно).  Този кръг клиентът разделя на толкова парчета (като торта), колкото теми иска да дефинира. След това коучът нанася доколко е доволен клиентът от съответната област. Например оценка 4 за партньорство означава да запълним с цвят областта от 0 до 4. При професия само 2, при спорт 8 например.

Когато всички области получат оценка, човекът сам може да хвърли поглед върху моментната ситуация в живота си. Като следваща стъпка, той може да анализира отделните области и да дефинира какви ще бъдат първите стъпки към промяна. В коя област искаш да промениш нещо? Какво ти е нужно, за да повишиш оценката в тази скала, дори само с един пункт?

Използваш ли някаква специална техника?

Да, използвам така нареченото алтернативно колело. Например, областта професия има оценка 2, значи тук трябва да се промени нещо. Алтернативното колело е лист хартия с кръг по средата - центърът.

От него излизат 10 лъча - изглежда като звезда. В центъра пишем примерно "професионална промяна". После събираме като в брейнстроминг възможни алтернативи и всяка записваме на отделен лъч. Може да е нова работа, друг работодател, специализация или следващ квалификационен курс. Накрая клиента оценява алтернативите по скала от 0 (и дума да не става) до 10 (ще го направя). 

Всяко число се записва само един път. Накрая алтернативите събрали най-много точки, се записват като възможност за промяна и клиентът вече държи в ръцете си своя "списък със задачи" - първите стъпки за подобряването на дефинираната област. Моят съвет е освен този списък, да си направите и един с отметнатите задачи. Никога не пропускай да се самопохвалиш и потупаш по рамото, когато си положил усилия и си успял!

Да, по този начин посоката е вече твърдо определена. Но как да си поставя правилните цели?

Целите трябва да са реалистични и да са екологично и икономически постижими. Това означава, че трябва да са приемливи за средата, в която живееш, за семейството ти, за партньора и колегите. Трябва да изискват и разумно вложение на време, енергия и пари. 

Важно е целите да бъдат позитивно формулирани. Не казвай "Искам на маратона да не пристигна последна". Вместо това кажи "На този маратон искам да финиширам сред първите 70."Дори да са се записали 72-ма души. Тази цел има позитивна, мотивираща сила и ти дава енергия. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар