петък, 31 януари 2014 г.

8 Дневна програма за щастие - Ден 4


Бъдете осъзнати, за да сте щастливи


Ден 4: Да бъдем осъзнати за нездравословни жертви


За да бъдем щастливи е добре да знаем разликата между здравословните жертви, които правим и нездравословните. 
Здравословна жертва е да се откажем от нещо, което не ни помага, не ни прави автентични или не ни поставя в добра позиция по отношение на нещо. Например това е умението да спрем да казваме Да на всички, да намалим списъка с неща, които "трябва" да направим, да се откажем от това да угодим на всички и да отричаме собствените си нужди. 

Нездравословна е жертвата, която правим, когато жертваме собственото си щастие, здраве или вътрешна цялост в името на нещо. Причината поради която тази жертва е толкова нездравословна, е че тя не допринася с нищо в дългосрочен план нито на самите нас, нито на хората около нас. 

Упражнение "Бъди щастлив": 


Когато влизаме в ролята на мъченик, всички губят. Един начин за справяне с нездравословните жертви е да се фокусираме върху получаването. Грижовните хора имат склонността да бъда по-добри в даването, отколкото в получаването и тази липса на баланс често води до усещане за жертва, изтощение и нещастие.

Вашата задача за днес е да бъдете по-отворени от обикновено, да се оставите на живота да ви подкрепи и да позволите на хората да ви дават. Когато се научим да получаваме, това ни помага да даваме и на себе си без да се превръщаме в жертви.  

За повече информация по темата може да прегледате 8 дневната програма за щастие на Опра Уинфри.

Няма коментари:

Публикуване на коментар